Huijaussähköposteja liikenteessä!

Jälleen on huijaussähköposteja paljon liikkeellä eikä me numismaatikotkaan niiltä turvassa olla.

Huijausviestejä on toki monenlaisia, mutta ehkä ikävimpiä ovat ne, jotka pikaisesti katsottuna vaikuttavat ihan oikeilta sähköposteilta. Lähettäjänä saattaa näkyä kuka tahansa tunnettu henkilö - tai vaikka oma ystäväsi - nimeä ja sähköpostiosoitetta myöden. Viestin teksti voi olla nykyisin jo melko hyvää suomenkieltä. Viestissä saatetaan pyytää ottamaan pikaisesti yhteyttä koskien esimerkiksi kansainvälistä pankkisiirtoa tai muuta vastaavaa. Viesti on yleensä melko lyhyt eikä siinä ole kuvia tai muuta ylimääräistä mukana.

Todellisuudessa viestin on kuitenkin lähettänyt joku kolmas osapuoli, todennäköisesti joku ulkomaalainen, joka vaan käyttää esim. Googlen kääntäjää viestityksessä.

Mikäli siis saat jonkun vähänkään epäilyttävän viestin, niin mieti ennen kuin toimit. Jos viestissä ei ole muutakuin tekstiä, ei sinulla ole mitään hätää virusten suhteen eikä konettasi ole kaapattu. Hyvin tärkeää: ÄLÄ vastaa viestiin edes kysyäksesi, onko tämä totta. Jos viestiin vastaa, se EI mene sille tuttavallesi vaan huijarille. Sen sijaan voit lähettää täysin uuden sähköpostin kysyäksesi viestin todenperäisyyden tai vaikka soittaa hänelle.

Lisäksi on hyvin todennäköistä, että viestissä näkyvän lähettäjän koneella ei ole virusta. Sähköpostin lähettäjän pystyy väärentämään etenkin huonosti ylläpidettyjä sähköpostipalvelimia hyväksi käyttäen eikä siihen tarvita mitään virusta "lähettäjän" koneelle.

Alla on yksi esimerkki tällaisesta huijaussähköpostista.

--------------------------------

Lähettäjä: Jorma J. Imppola <(osoite turvallisuussysitä poistettu)>
Date: ke 2. jouluk. 2020 klo 7.01
Subject: Maksu
To: <(osoite turvallisuussysitä poistettu)>


Huomenta

Voitteko tehdä kansainvälisen pankkisiirron tänä aamuna?
Informoi minua.

Jorma

 

--------------------------------