Varoitus kopioseteleistä!

Jorma J. Imppola

Useille eri nettikauppafoorumeille (mm. etsy.com ja ebay.de) on ilmaantunut myyntiin laaja valikoima suomalaisista seteleistä tehtyjä reproduction -kopiota, joita ei tietenkään ole sellaisiksi mitenkään merkitty. Kopiomaakarit ovat saaneet haltuunsa enemmän tai vähemmän kelvollisia digikuvia eri seteleistä, joita hyväksi käyttäen on tuotettu näitä ”reproduction”:eita. Koska näitä tekeleitä on myöskin ilmestynyt Suomessakin myyntiin, viimeksi huuto.net -sivustoilla, on syytä varoittaa yleisöä ja keräilijöitä.

Näiden tekeleiden ostaminen, maahan tuottaminen ja ennen kaikkea kaupittelu on erittäin ikävää toimintaa, koska on vain ajan kysymys, milloin näitä tulee keräilymarkkinoille. Edes ns. aukon paikkoina ei tällaisia tekeleitä tulisi kenelläkään kokoelmassaan olla. Yksikin riittää saastuttamaan koko kokoelman, koska silloin kaikki kokoelman setelit ovat epäilyksen alaisia.

Onneksi tekeleiden sarjanumerot ovat joka setelityypillä identtisiä, joten niiden tunnistaminen on siten varsin helppoa. Tietenkin jokaisella tekelesetelillä on aito mallinsa, jonka digikuvan ovat kopiomaakarit siis netistä löytäneet. Lienee siis suositeltavaa, että hyvän resoluution digikuvat suomalaisista seteleistä tulisi jotenkin merkitä, ettei uusia tekeleitä tehtäisi niiden avulla. Luonnollisesti tekelemaakarit ovat vähät välittäneet mallikuvien tekijänoikeuksista, joten aitojen seteleiden ja niiden kuvien tekijänoikeuksien haltijat lienevät täysin tietämättömiä näistä aineettomien oikeuksiensa loukkaamisista.

Lisäys 13.10.2022: Nyt on markkinoille tullut uusi aalto vääriä seteleitä, joiden mukana on paljon suomalaisiakin. Tällä kertaa on asialla ukrainalainen toimija, joka luukuttaa kaikenlaisia setelikopioita ebay.com -sivuilla tunnuksella sovdepia.

Lisäys 21.1.2023: Uutuuksia on lähinnä mallissa 1986 sekä 1000 mk 1918.

Lisäys 20.12.2023: Lisätty viimeisimmät uutuudet listaan. Uudet setelit merkattu punaisella.

Listaan on tullut uusia tunnettuja kopioita sen verran paljon, että emme enää listaa niitä suoraan tälle sivulle vaan liitteenä on PDF-tiedosto, josta lista on myös helposti tulostettavissa talteen.

Avaa tästä listaus suomalaisten seteleiden kopioista [128.1 KB], päivitetty 20.12.2023.

Alla muutama kuvakaappaus näistä myynti-ilmoituksista. Klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempana.

Kuvakaappaus 1

Kuvakaappaus 2

Kuvakaappaus 3

Kuvakaappaus 4